Muutosvalmennus noudattaa neljää vaihetta.
Muutosvalmennuksessa edetään kartoituksesta suunnitteluun siitä toimintaan ja harjoitteluun ja lopuksi reflektoidaan eli tarkistetaan, minne ollaan päästy. Monesti muutos vaatii useita kertoja prosessin läpi menemistä ennen kuin koko muutos on valmis. Mitä isompi muutos, sitä enemmän sen tekemiseen tarvitaan välivaiheita ja pysähdyksiä. Pysähtyminen on oppimisen ydin.

1. Tunnista
Tiedostamaton osaamattomuus on tunnista vaiheen yksi haasteista. On tärkeää tunnistaa rauhassa lähtötilanne ennen matkaan lähtemistä. Pysähtyminen auttaa siinä, että maaliviiva on siellä, mihin se on tarkoitus asettaa eikä liiku muutosmatkalla.

2. Tunnusta
Tunnusta vaiheessa tiedostetaan osaamattomuus ja voidaan asettaa tavoitteet muutosmatkalle. Teemme toimintasuunnitelman ja pilkomme tavoitteet välitavoitteiksi.

3. Toimi
Toiminta vaiheessa teoria on mahdollista siirtää käytäntöön. Kyseessä on tiedostettu osaaminen ja harjoittelemalla voidaan osaamista syventää entisestään.

4. Tarkista
Tarkistaminen ja itsereflektio ovat tärkeä osa muutosmatkaa. Tässä vaiheessa osaaminen on siirtynyt tiedostamattomaksi osaamiseksi eli rutinoitunut käyttöön. Monesti olen huomannut muutoksen päätösvaiheessa, että alun haasteet ovat osittain kerenneet unohtua muutosprosessin aikana. Tämä on hyvä asia! On silti hyvä huomata, kuinka pitkälle muutosprosessi on vienyt. On aika antaa itselleen ja kanssa kulkijoille palautetta ja kun olet valmis on aika aloittaa prosessi alusta. Oppiminen on elinikäinen matka.